Slide 2
Compassion orienteret terapi
Slide 2
Compassion orienteret terapi

Medfølelses-fokuseret terapi er blandt de nyere udviklinger indenfor kognitiv terapi, og metoderne viser virkelig gode resultater.
Det centrale er, at vi bliver stærkere og får det bedre, når vi bliver mere omsorgsfulde og rummelige overfor os selv. Forskning viser utvetydigt, at sindets stærkeste copingmekanisme er selvmedfølelse – Self-Compassion.
Samtidig er det et faktum, at de fleste mennesker behandler andre – både i tanker og handlinger – væsentligt venligere og med større forståelse, end de behandler sig selv. Netop venlig forståelse og omsorg overfor én selv er ofte meget lidt til stede, når man slås med problemer som lavt selvværd, angst, depression eller et misbrug.

Når vi arbejder compassionorienteret, fokuserer vi på:

  • At få en reel forståelse for årsagerne til at dine følelser er så svære at håndtere, som mange oplever at de er. At forstå at der er et medfødt set-up i vores sind, der gør, at vi af overlevelsesmæssige grunde har en medfødt tendens til at fokusere, på det der ikke fungerer, og på det der kan blive et problem. Derved bliver vi nemt selvkritiske og skaber urealistiske forventninger til os selv, hvilket koster i selvværd og øger risikoen for at udvikle angst, stress og depressioner.
  • Gennem refleksion og konkrete teknikker at opøve selv-medfølelse, forståelse og egenomsorg. Mange mennesker forveksler selv-medfølelse med selv-medlidenhed, men det er ikke det samme.
    Selv-medfølelse er at se dig selv og din situation i det rette lys. At du er et produkt af en masse faktorer du ikke selv har haft indflydelse på, såsom gener, opvækst med nabolag og familie, og at du, hvor meget du end gerne ville, ikke kan styre særlig meget, af det der sker i dit liv. Det er det, vi oftest erkender, og ser hos andre som vilkår, og derfor møder vi andre med større forståelse og varme, når deres liv ikke er simpelt. At lære at møde dig selv med samme rummelighed, giver beviseligt større livsglæde og selvværdsfølelse og mindsker angst, depression og stress.

Læs mere under „Bog„, hvor jeg i min bog Fra selvkritik til self compassion fortæller både om årsagerne til selvkritik, og hvordan man kan integrere self compassion i sit liv.